Francezii din apropierea graniţei cu Germania se angajează în ţara vecină pentru a scăpa de şomaj. În Hexagon se înregistrează cea mai mare rată a şomajului din ultimii 13 ani. Şomajul în regiunea franceză Alsacia este de circa 10%, în timp ce de partea cealaltă a Rinului, în landul german Baden-Wuerttemberg, se situează la aproximativ 4 procente. Potrivit Bloomberg, această situaţie pune cel mai bine în evidenţă diferenţele majore dintre cele 17 state ale zonei euro în privinţa pieţei muncii şi mai ales dintre Germania, prima economie a zonei euro şi Franţa, a doua.
După introducerea monedei unice, Franţa nu a reformat piaţa muncii în aceeaşi măsură ca Germania.
Autorităţile de la Berlin au adoptat în urmă cu un deceniu o serie de măsuri susţinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder. Schimbările au îmbunătăţit eficienţa sistemului de a plasare a forţei de muncă, au redus ajutoarele acordate şomerilor şi posibilităţile de pensionare anticipată, împingând un număr ridicat de persoane să accepte posturi cu jumatate de norma sau temporare. Asa ca in 2008, cand a izbucnit criza financiara mondiala, flexibilitatea pieţei muncii a ajutat Germania să menţină o rată scăzută a şomajului.
În Franţa, piaţa muncii este reglementată printr-un set de reguli de 3.200 de pagini, care organizează totul, de la clasificarea slujbelor la modul în care pot fi făcute concedierile. Parlamentul a aprobat un pachet de reforme în luna mai, dar acestea sunt insuficiente, consideră chiar reprezentanţi ai mediului de afaceri din Hexagon.
Cancelarul german Angela Merkel a încercat în mod repetat să-l determine pe preşedintele francez Francois Hollande să îmbunătăţească competitivitatea economică a ţării, mai ales după ce cinci state au avut nevoie de programe de ajutor financiar.
Revenind la situaţia actuală, trebuie spus că francezii de la gra