Colegiul Psihologilor din România cere autorităţilor decontarea directă a serviciilor psihologice necesare populaţiei României, sprijinirea şi implementarea măsurilor de evidenţă şi securizare a avizelor şi rapoartelor psihologice şi adoptarea Programului naţional de asistenţă psihologică a populaţiei României.
Într-o conferinţă de presă organizată pe 1 august, psihologii au atras atenţia că România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, numărului de accidente rutiere, numărului de divorţuri, numărului de bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice şi sociale pe care o traversează ţara. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat în acest an la solicitarea Colegiului Psihologilor din România, 68,8% dintre români nu au fost niciodată la psiholog, preferând să apeleze la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru solutionarea problemelor de ordin psihologic.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului Psihologilor din România pentru paginamedicala.ro, situaţia a apărut şi a persistat din cauza niciunei facilităţi psihologice pentru populaţie, nedecontarea directă a serviciilor psihologice şi lipsa unui Program naţional de asistenţă psihologică pentru populaţia României.
Mai mult, deşi există sute de psihologi specializaţi, numărul celor angajaţi în sistemul de sănătate este limitat şi insuficient în raport cu numărul pacienţilor care au nevoie de servicii de profil.
„În România anului 2013, nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină şi naştere, consilierea psihologică şi psihoterapia familiei, consiliere