Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna iunie de 1606 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 5 lei, în timp ce cel brut a fost de 2219, cu 0,3% mai mic decât în luna mai, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4049 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (880 lei).
În luna iunie, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă.
Potrivit INS, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2013 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 14,0% în fabricarea băuturilor, respectiv 12,3% în fabricarea produselor din tutun; între 6,0% şi 7,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicaţii, activităţi de editare, fabricarea produselor textile; între 3,5% şi 5,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia