În martie 2010, o femeie încerca să se sinucidă într-o fabrică din China. Era doar una dintre sutele de muncitori chinezi care asamblau produse Apple şi o făcea într-un ritm ameţitor. Se asamblau câte 90 de telefoane iPhone în fiecare minut, iar muncitorii erau tineri spre foarte tineri.
Tian Yu a încercat, în martie 2010, să se sinucidă. Avea 17 ani atunci, muncea 12 ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână. Ea s-a aruncat de la etajul dormitorului ei din fabrica Longhua situată în oraşul Shenzhen, Sudul Chinei. Ea a supravieţuit, dar în acelaşi an au mai încercat să se mai sinucidă alţi 18 oameni, niciunul mai bătrân de 25 de ani. Dintre aceştia, 14 oameni au murit, iar Tian Yu a stat 12 zile în comă, notează The Guardian.
Odată cu cazurile din 2010, în fabricile din China au apărut plase de siguranţă pentru ca oamenii să nu mai moară, iar jurnaliştii au încercat să afle ce se întâmple în aceste centre ale Foxconn, cel mai mare furnizor de produse Apple. Yu a discutat de-a lungul utlimul trei ani cu Jenny Chan de la Sacom, un grup de activişti pentru drepturile omului din China.
Yu a venit ca muncitoare în fabricile Foxconn în februarie 2010, iar la plecare tatăl ei i-a oferit circa 80 de dolari bani de drum şi un telefon cu care să poată suna acasă. După ce a ajuns în fabrică, schimburile începeau cu întrebarea „Ce faci?“ şi singurul răspuns acceptat era „Bine! Foarte bine! Foarte, foarte bine!“. Urmau 12 ore de muncă de-a lungul cărora mersul la baie era de dorit să nu existe, se trecea peste mese pentru a munci mai mult şi greşelile nu erau tolerate.
Jurnaliştilor străini care vizitau campusul Longhua nu le erau arătate niciodată condiţiile reale de muncă, ci doar facilităţile de relaxare, cum ar fi un bazin de înot, dar muncitorii nu mai aveau timp sau energie pentru a le folosi. Muncitorii dormeau câte 8 într-o cameră şi se cunoşteau