Pacienţii muşcaţi de şarpe care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava vor fi trataţi la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, în baza unui acord încheiat între cele două unităţi sanitare. Decizia a fost luată în condiţiile în care Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unitatea care ar trebui să trateze cazurile mai deosebite, nu mai dispune de nici un flacon de ser antiviperin pe care să-l administreze persoanelor muşcate de şarpe. Şi asta în plin sezon cald, când numărul cazurilor de acest gen este fără precedent, după cum arată statisticile din ultimele două luni.
Săptămâna trecută, medicii suceveni au solicitat colegilor ieşeni să le împrumute fiolele necesare pentru tratarea eventualilor pacienţi din perioada următoare, având în vedere că şi celelalte unităţi sanitare din judeţ au epuizat stocurile de ser antiviperin. Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi au anunţat că se confruntă la rândul lor cu lipsuri la acest capitol, dar au acceptat să le fie trimise spre rezolvare toate cazurile de urgenţă ce ar putea apărea.
Totuşi, situaţia este una alarmantă, dacă avem în vedere că antidotul trebuie administrat în patru-şase ore de la muşcătură, iar şansele ca acesta să fie inoculat la timp pot fi reduse la 0 pentru o persoană care a avut ghinionul de a fi muşcată de şarpe într-o zonă îndepărtată sau accidentată a judeţului, distanţa mare până la clinica din Iaşi putând fi fatală pacienţilor.
Criza de ser antiviperin a apărut după ce singurul distribuitor, societatea Unifarm, a anunţat că nu are de unde procura antidotul, situaţia de criză urmând a fi dezamorsată spre finele lunii august.
Pacienţii muşcaţi de şarpe care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava vor fi trataţi la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, în baza unui acord încheiat între cele două unităţi sanitare. Decizia a fost luată în condiţiile în care Spitalul Ju