Recent, Agenţia Europeană a medicamentului (EMA) a emis noi avertizări privind riscurile consumului de METOCLOPRAMIDĂ, substanţă larg utilizată şi regăsită în medicamentul cu acelaşi nume pe rafturile farmaciilor din România.
EMA recomandă, pe teritoriul UE, terapia de maxim cinci zile cu această substanţă de bază, CONTRAINDICAREA EI TOTALĂ pentru copiii mai mici de un an şi micşorarea dozei administrate şi a duratei de utilizare a acestor medicamente.
Cele mai mari riscuri în cazul nerespectării acestor recomandări sunt reacţiile adverse neurologice potenţial grave (la nivelul cerebral şi al nervilor), se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Europene, preluat de ANMDM.
Medicamentele care conţin metoclopramida sunt autorizate prin procedura naţională la nivelul statelor membre ale UE, cu indicaţii diferite, precum greaţă sau vărsături de diferite cauze (spre exemplu după tratamentul cu chimioterapice antineoplazice sau după radioterapie, dupa interventii chirurgicale sau asociate cu tratamentul antimigrenos) şi tulburări ale motilităţii gastrointestinale (afecţiuni în care tranzitul normal al alimentelor prin intestin este întârziat).
Reevaluarea metoclopramidei a fost declanşată în Franţa, în 2011, ca urmare a temerilor legate atât de utilizarea medicamentului în condiţii de siguranţă şi care privesc apariţia reacţiilor adverse, cât şi de eficacitatea medicamentului.
Reevaluarea a confirmat existenţa unor riscuri binecunoscute de apariţie a reacţiilor adverse neurologice, apariţia de mişcări involuntare ca spasmele musculare la nivelul capului şi gâtului, diskinezii tardive – mişcări incontrolabile precum grimase şi spasme, titrează paginamedicala.ro.
Agenţia Medicamentului din Franţa a emis un avertisment potrivit caruia produsele farmaceutice care conţin metoclopramid sunt contraindicate copiilor şi recomandarea de retrag