Menţinerea unui deficit la pragul de 2,3% din PIB, introducerea din septembrie a TVA-ului de 9% la pâine, reforma din temelii a ANAF prin transformarea celor 221 de birouri existente în opt directorate generale şi susţinerea echipelor de control prin dizolvarea Gărzii Financiare şi înglobarea în ANAF a celor 1.500 de angajaţi ai instituţiei – acestea sunt câteva dintre obligaţiile pe care guvernul şi le asumă în faţa FMI, conform unui draft al scrisorii de intenţie, văzut de ZF.
Principalele angajamente luate de guvern:
Deficit de 2,3% din PIB: este menţinută estimarea de deficit de 2,3% din PIB. În prima pare a anului deficitul a ajuns la 1,1% din PIB, în linie cu proiecţiile iniţiale, dar veniturile au fost sub aşeptări din cauza pierderilor din sistemul bancar, pe fondul scăderii importurilor, dar şi ca urmare a creşterii cererilor de rambusare de TVA pentru exporturi.
TVA de 9% la pâine: guvernul îşi asumă introducerea TVA-ului redus de 9% la pâine începând cu data de 1 septembrie, iar scăderile de încasări urmează să fie contrabalansate prin creşterea fiscalităţii la bunuri de lux.
Birouri de audit pentru bogaţi: autorităţile anunţă că au finalizat 30 de birouri de audit pentru persoanele fizice cu venituri ridicate şi că au relansat o campanie de notificare privind riscurile neînregistrării veniturilor din străinătate.
Legea unică a salarizării: guvernul anunţă că va face paşi pentru a implementa legea unică a salarizării în perioada actualului exerciţiu financiar, dar şi că nu va introduce stimulente financiare pentru angajaţii ANAF sau pentru alţi angajaţi din vreuna din agenţiile statului.
Reforma la ANAF: cele 221 de birouri ale ANAF urmează să fie înglobate în opt directorate regionale până în luna octombrie a acestui an, iar alte 47 de birouri locale urmează să îşi deschidă uşile până în 2015. Pentru a combate fra