Istoria reţine ziua de 4 august 1693 ca data la care monahul Dom Perignon a inventat şampania. De fapt, şampania a fost produsă cu mult timp înainte, din vremea regilor merovingieni.
Şampania sau vinul de Champagne este un vin spumant, produs prin procedee specifice regiunii Champagne din nord-estul Franţei.
În baza mai multor tratate internaţionale şi legi naţionale, majoritatea ţărilor limitează utilizarea termenului la vinurile produse în această regiune. Pe teritoriul Uniunii Europene, aceasta se stabileşte prin acordarea statutului de denumire de origine protejată.
Vinul spumant este produs prin refermentarea în sticle a unui amestec soiuri de vin, cele mai folosite fiind: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Şampania este produsă în exclusivitate într-o regiune viticolă delimitată exact, pe o suprafaţă de circa 32.000 de hectare.
Majoritatea podgoriilor se află în departamentele franceze Aisne (2.000 ha), Aube (6000 ha) şi Marne (22.000 ha). Câteva podgorii se întind şi în departamentele Seine-et-Marne şi Haute-Marne.
Zdrobirea strugurilor aduce compusul de fermentare, care se găseşte în mod natural în coaja fructului, în contact direct cu zaharurile din interiorul acestuia. Astfel se produce fermentaţia, care transformă zaharul în alcool şi în gaz carbonic. Dacă se eliberează gazul, vinul este plat. Dacă nu, este spumant. Pasul final în prepararea unei sticle de şampanie este eliberarea din sticlă a unei cantităţi de lichid, o etapă necesară pentru a îndepărta reziduurile de drojdie. Gâtlejurile sticlelor sunt îngheţate prin scufundarea cu susul în jos într-o soluţie de sare, la -20°C. Asta creează un mic dop de gheaţă în vârful sticlei, care prinde sediment. Sticlele sunt apoi îndreptate, iar astfel rămâne un mic gol de aer între vinul neîngheţat şi dopul de gheaţă. Capacul sticlei este îndep