Portiţa legislativă prin care peste 600 de sălăjeni şi-au înmatriculat în ultimele luni autoturismele fără să plătească timbrul de mediu a fost eliminată, printr-o ordonanţă, din Codul Fiscal.
Potrivit informaţiilor primite de la Remus Stanciu, şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor, în Monitorul Oficial al României a fost publicată vineri, 2 august, o ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, ordonanţă care prevede, printre altele, abrogarea literei f de la articolul 8. Articolul prevede, la litera f, că „timbrul nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj”, aşa că abrogarea lui înseamnă scoaterea în afara legii a acestei portiţe prin care mii de români şi-au înmatriculat maşinile fără a plăti timbrul de mediu.
Din datele primite de la Remus Stanciu, de aceatsă portiţă legislativă au profitat, începând cu mijlocul lunii iunie, când ea a fost descoperită de avocaţi, 641 de sălăjeni. Ultimii care au putut profita de partajul voluntar au fost cei care s-au prezentat la Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor vineri, 2 iunie. „Tot ce s-a înregistrat vineri, chiar dacă nu s-a finalizat procedura, se înmatriculează după forma veche, în care partajul este posibil”, a explicat el.
Procedeul, care presupunea, mai întâi, achiziţia autoturismului de către două persoane, nu neapărat soţ şi soţie, care fac, ulterior, în faţa unui notar, un act de partaj voluntar al bunului respectiv, nu a fost văzut din start cu ochi buni de notarii sălăjeni. Iniţial, cel puţin, ei au făcut notă discordantă faţă de notarii din judeţele din jur şi au refuzat să întocmească astfel de acte, pe motiv că demersul nu ar fi unul perfect legal. Din acest motiv, sălăjenii au apelat la notari din alte judeţe, în