România a evitat să urmeze modelul european în materie de delimitare a regiunilor după criterii istorice şi preferă noi experienţe „ştiinţifice” făcute de sociologi.
Premierul roman, socialistul Victor Ponta crede ca tara va fi impartita in noi regiuni pentru dezvoltare in perioada mandatului sau, dar nu stie exact cind se va intimpla acest lucru. Initial, atit modificarea Constitutiei, cit si regionalizarea erau obiective care trebuiau puse in practica in acest an, fiind si anul cel mai calm din punct de vedere politic. In 2014 Romania isi alege un nou presedinte, iar din 2015 va incepe din nou campania electorala pentru alegerile generale din 2016. Deocamdata nu se stiu insa competitorii pentru prezidentiale si, fiind primul an de mandat, toate lucrurile pareau mai simple pentru Uniunea Social-Liberala.
Presedintele Traian Basescu este de parere ca nu va mai avea loc nicio regionalizare, de vreme ce arcul guvernamental, care are o sustinere parlamnetara de 70 la suta nu a reusit sa se miste pina acum. Din punctul de vedere al presedintelui roman, ministrul socialist Liviu Dragnea, care are misiunea de a pune in practica regionalizarea, a inceput acest proces in sens invers. Traian Basescu spune ca batalia baronilor judeteni pentru sefia potentialelor regiuni demonstreaza „cit de putin inteleg” cei din coalitia de guvernamint „din nevoia de regionalizare administrativa”. Din perspectiva presedintelui roman, regionalizarea trebuia sa inceapa printr-un proces de comasare a comunelor si a institutiilor descentralizate inaintea aparitei legii de reorganizare administrativa.
In schimb, pina acum dezbaterea privind reimpartirea Romaniei in regiuni s-a pierdut in detalii de forma, daca sa fie rotunde sau de forma alungita, in ce oras sa fie plasat fiscul si administratia regiunii, unde si pe ce criterii ar trebui aleasa capitala fiecarei r