Americanii şi-au pus în ordine finanţele personale şi sunt gata să facă noi împrumuturi, ceea ce va stimula şi mai mult cea mai mare economie a lumii, scrie Bloomberg.
Disponibilităţile băneşti ale gospodăriilor au ajuns la un nivel-record în primul trimestru al anului, conform datelor publicate de Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite. De asemenea, raportul dintre venituri şi datorii a atins cea mai mică valoare din ultimii 33 de ani. Împrumuturile consumatorilor sunt în creştere, iar sumele neacoperite de pe cardurilor bancare au ajuns la cel mai mic nivel din 1990 şi până acum.
Valoarea totală a averii gospodăriilor a ajuns la 70,3 trilioane de dolari în primul trimestru , atingând un nou record, fiind cu 20 de trilioane de dolari mai mare decât cel mai slab moment al crizei. Disponibilităţile financiare ale americanilor au crescut cu 10 trilioane de dolari în ultimii 4 ani.
În mai, valoarea creditelor acordate a urcat cu 19,6 miliarde de dolari, înregistrând cea mai mare creştere din ultimul an. Americanii au cumpărat mai multe bunuri cu ajutorul cardurilor de credit şi şi-au crescut împrumuturile pentru şcoală şi maşini, conform datelor Rezervei Federale.
Numărul creditelor ipotecare a crescut, acesta fiind unul dintre motivele pentru care în iunie s-au înregistrat cele mai mari vânzări de locuinţe noi, din ultimii 5 ani. Valoarea proprietăţilor va creşte în acest an cu 11,8 procente faţă de anul trecut, după ce, în 2012, a mai urcat cu 7,3 puncte procentuale.
Băncile au relaxat standardele pentru acordarea împrumuturilor şi înregistrează cerere puternică pentru toate tipurile de credit. Creditorii au redus condiţiile care trebuie îndeplinite pentru împrumuturile auto, pentru a-şi creşte numărul de clienţ. Acest fapt a adus companiilor auto încasări mai mari decât cele estimate şi sunt pe ca