Staţiunea Nisipurile de Aur nu se compară cu niciuna de pe litoralul românesc, nici măcar cu celebra Mamaia a primarului baron-chic Radu Mazăre. Care va putea organiza paranghelii cu fete şi băieţi dezbrăcaţi încă un secol de acum încolo, căci nu va schimba cu nimic faţa obosită şi stătută a „perlei“ litoralului valah.
Aud vorbindu-se despre mirajul litoralului bulgăresc de ani buni. Când părinţii mei mergeau frumos încolonaţi la Venus-Neptun-Saturn, după posibilităţi, înainte de 1989, exista o vagă şi incredibilă posibilitate de a vizita o mitică staţiune bulgărească numită Nisipurile de Aur, o excursie care nu necesita paşaport, dacă nu mă înşel, dar doar de o zi. Imaginaţia copilului supus vitregiilor regimului odios ceauşist (care, am aflat recent, urmărind un documentar la TVR 1, a dus în anii de glorie, anii 1970, o largă politică externă antisovietică, devenind un fel de disident al Pactului de la Varşovia - ce folos dacă noi muream de foame acasă, mă întreb, iar statutul de lider internaţional i-a folosit lui nea Nicu pentru sporirea paranoiei?) este mult mai puternică decât imaginaţia unui copil din ziua de astăzi, care nu mai are de ce să-şi imagineze, atât timp cât i se oferă totul sau, în cel mai rău caz, felii consistente din tot (oricum, are o imagine destul de clară a ceea ce este acest tot), de aceea chiar îmi imaginam că în acele nisipuri poţi găsi, dacă eşti suficient de atent şi insistent, aur. Dacă nu mă înşel, în albumul masiv al familiei chiar se află lipite fotografii ale unei astfel de scurte escapade. Fără mine.
După câţiva ani de încăpăţânare şi dispreţ la adresa miticului paradis, am sucombat tentaţiei. Trebuie să încerc şi eu litoralul bulgăresc, mi-am zis. Am ales să mergem cu autocarul tocmai pentru că auzisem că în Bulgaria se fură maşini. Nu ştiu dacă mai este cazul şi dacă în Bulgaria se fură sta