Teatrul din Messene s-a redeschis după aproape 1.700 de ani de tăcere cu ocazia unui concert special, care a avut loc pe 3 august
Teatrul din Messene a fost abandonat sub influența creștinismului, în urmă cu aproape șaptesprezece secole, iar acum, după cum relatează site-ul publicaţiei Le Nouvel Observateur, citat de Mediafax, vechiul teatru din sudul Peloponezului a fost readus la viață.
Teatrul, parţial restaurat cu fonduri de la Fundaţia Niarchos, care era înzestrat cu o vastă scenă mobilă în epoca în care a fost construit, acum peste 2000 de ani. Edificat după modelul teatrelor greceşti sprijinit de un zid vast semicircular, teatrul din Messene a fost construit pentru a primi 10.000 de spectatori sau pentru toţi cetăţenii oraşului cu ocazia unor reuniuni politice.
Au rezistat până în zilele noastre doar câteva rânduri cu scaune din gresie, în faţa cărora se ridică scena dedicată marelui preot al templului lui Zeus care domina oraşul. De-abia în 1986 Societatea arheologilor din Atena a reușit să răscumpere de la ţăranii din zonă toate terenurile acoperind teritoriul cetăţii şi au putut să înceapă astfel primele săpături finanţate de Uniunea Europeană, sub coordonarea arheologului Petros Themelis.
Cercetătorii au descoperit statui magnifice care îi reprezentau pe Tezeu, Hermes sau Artemis. Pe 3 august, teatrul s-a redeschis cu un concert consacrat lui Verdi şi Puccini, sub bagheta lui Vassilis Christopoulos, directorul Orchestrei Naţionale din Atena, în cadrul căruia un ansamblu de muzicieni a acompaniat doi artişti, soprana Cecilia Costea şi baritonul Dimitri Platanias.
Foto: tempsreel.nouvelobs.com