Efortul de reformă în energie rămâne nefinalizat, subliniază Guvernul într-un draft al scrisorii cu FMI, precizând că reformele de guvernanţă corporativă sunt incomplete şi proiectul de lege privind Guvernanţa Corporativă în întreprinderile de stat continuă să stagneze în Parlament.
În documentul citat se precizează că Hidroelectrica riscă să-şi piardă câştigurile pe care le-a obţinut în cursul perioadei cât s-a aflat în insolvenţă şi că au apărut noi provocări pentru agenda de reforme. "Se acumulează presiuni de întârziere a implementării foilor de parcurs pentru liberalizarea preţurilor la energie şi situaţia financiară precară a producătorilor de electricitate şi energie termică cu costuri ridicate ameninţă să submineze strategia extinsă în domeniul energiei", subliniază autorităţile în varianta de scrisoare.
Acestea spun că toate contractele bilaterale noi ale producătorilor de electricitate ar urma să fie încheiate într-o manieră transparentă şi nediscriminatorie, prin bursa de energie OPCOM.
Pentru electricitate, dereglementarea completă a preţurilor la electricitate pentru consumatorii industriali ar urma să fie realizată până la începutul anului viitor şi pentru consumatorii casnici până la finalul lui 2017. Pentru gaze naturale, se intenţionează implementarea foii de parcurs pentru dereglementarea preţurilor în sectorul industrial până la finalul lui 2015 şi până la sfârşitul lui 2018 pentru consumatorii casnici.
"Ne propunem, de asemenea, să vindem majoritatea portofoliului de societăţi din subordinea Ministerului Economiei şi să finalizăm următoarele cinci privatizări ale societăţilor energetice de stat pe perioada programului, vânzare ce va genera resurse pentru societăţi şi administraţie şi va susţine dezvoltarea pieţelor locale de capital", se mai arată în documentul citat.
E.O.
link: Consiliul ASF s-ar putea