Reprezintă o excelentă sursă de substanţe nutritive necesare sănătăţii. Consumate crude, prunele sunt o sursă naturală de vitamine şi minerale, dar multe din proprietăţile lor se păstrează şi atunci când sunt gătite
Prunele se pot consuma proaspete, deshidratate, conservate sub formă de gemuri, dulceţuri, compoturi, jeleuri, magiun. În stare proaspătă, prunele se folosesc la plăcinte, tarte, prăjituri, găluşte cu prune etc. Din prune uscate se pregătesc diverse mâncăruri (cu sau fără carne). Prunele coapte se păstrează numai câteva zile, preferabil în frigider. Dacă vrei să le ţii mai mult, culege-le când sunt aproape coapte şi aşază-le într-o cutie de carton, într-un loc întunecat.
Găluşte cu prune
Ingrediente: 1,1 kg cartofi, 250 făină, 2 ouă, sare, 200 g pesmet, 500 g prune, 125 g zahăr 120 g unt, zahăr vanilat, scorţişoară, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: Cartofii se spală, apoi se fierb în apă şi sare. După ce au fiert, se curăţă de coajă, se trec prin maşina de tocat, li se adaugă făina, sare, ouă, coaja de lămâie, vanilie, apoi se frământă bine. Din această compoziţie se întinde o foaie mai groasă. Prunele se spală, li se scot sâmburii şi în locul acestora se pune puţin zahăr. Foaia se taie în pătrate; în fiecare din ele se pune câte o prună, care apoi se înveleşte în foaia de aluat. Găluştele se fierb circa 10 minute în apă clocotită. Pesmetul se rumeneşte într-o cratiţă cu unt încins. Găluştele fierte se trec prin pesmet, apoi se aşază într-o tavă şi se pudrează cu scorţişoară. Tava se introduce în cuptor, 10 minute. Găluştele se servesc calde.
Tartă cu prune
Ingrediente: 160 g făină, 150 g unt, 160 g zahăr şi 2-3 linguri pentru presărat deasupra prunelor, 3 ouă, 1 lingură rom ( sau coajă de lămâie), 20 prune, ½ plic praf de copt.
Preparare: Se freacă untul cu zahărul, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile