24 de tinere din mediul rural, fără venituri şi care nu urmează altă formă de şcolarizare, învaţă meseria de coafeză printr-un proiect finanţat din fonduri structurale. La sfârşitul lunii august va fi demarat şi un curs de zidari, destinat, de asemenea, tinerilor fără venituri şi care nu sunt angajaţi, din mediul rural.
La cursul de frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist care se desfăşoară la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Roman, atmosfera este foarte relaxată. Fetele iau notiţe, îşi povestesc impresii din saloanele de coafură în care îşi fac orele de practică şi, până să poată să exerseze pe propriii clienţi, “îşi fac mâna” pe capetele colegilor, exersând tunsori şi coafuri. Până la sfârşitul cursului, toate îşi vor schimba look-ul, fiind, cu rândul, când clienţi, când coafeze. Unele dintre ele sunt pricepute şi spun că au venit nu atât pentru diplomă, cât pentru a învăţa tehnica necesară.
Lucia Giurgilă, din Adjudeni, are acasă patru fetiţe, de la 5 la 13 ani, pe care a exersat, până acum, ca amatoare, tunsori şi împletituri. Consideră că este momentul de a transforma pasiunea, care a început ca o joacă, în meserie. “Coafura este pentru mine un hobby. Până acum am învăţat singură, acest curs îmi dă ocazia să învăţ de la un profesionist şi să pot practica o meserie”, a spus Lucica Giurgilă. Lăcrămioara Popescu are 39 de ani şi mulţi ani de experienţă de muncă în străinătate. A tras linie şi consideră că a muncit destul printre străini şi că a sosit momentul să-şi deschidă propria afacere, un salon de coafură în satul în care locuieşte, Izvoru, comuna Ion Creangă. “Îmi place foarte mult această meserie. Am mai urmat un curs, de frizerie pentru păr scurt şi acesta de acum vine să îmi completeze calificarea. În general, la ţară nu sunt frizerii sau saloane de coafură şi oamenii sunt nevoiţi să meargă la oraş ca să se tundă.