Fasolea verde este frecvent folosită ca fel principal sau garnitură în numeroase preparate culinare, apreciată pentru gustul dulceag şi proprietăţile sale nutritive importante.
Indiferent de specia cultivată, fasolea verde este o legumă cu un conţinut redus de calorii, bogată în nutrienţi esenţiali pentru sănătate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul şi fierul.
Doar o cană de fasole verde proaspată conţine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten şi vitamina A.
Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A menţine acurateţea vederii şi stimulează dezvoltarea osoasă.
Fasolea verde conservată, fără sare adaugată, conţine tot atâtea calorii, fibre alimentare şi fier ca şi fasolea verde proaspătă.
Nutrienţii din fasolea verde, furnizaţi de o cantitate de 100 de grame şi calculaţi prin raportare la doza zilnică recomandată, sunt următorii: vitamina C - 20,3%, vitamina K - 18%, vitamina A - 13.8%, mangan - 11%, fibre alimentare - 10.8%, acid folic - 8.2%, vitamina B6 - 7%, molibden - 6.6%, magneziu - 6.2%, triptofan - 6.2%, potasiu - 6%, vitamina B2 - 5.8%, fier - 5.7%, vitamina B1 - 5.3%, fosfor - 3.8%, calciu - 3.7%, proteine - 3.6%, vitamina B3 - 3.6%, colina - 3.6%, cupru - 3.5%, acizi grasi omega-3 - 2.9%, calorii - 31 (1%).
Se recomandă consumarea fasolei verzi într-o dietă echilibrată, pentru menţinerea greutăţii corporale în parametrii normali.
În afară de antioxidanţii convenţionali, precum vitamina C şi beta carotenul, fasolea verde furnizează şi o doză importantă de mangan, antioxidant mineral cu rol protectiv la nivel celular.
Antioxidanţii conţinuţi de fasolea verde au efecte pozitive şi asupra sănătăţii cardiovasculare. Studii de specialitate au demonstrat că această legumă reglează nivelul colesterolului în corp. Grăsimile esenţiale omega-3 din fasolea verde îşi