Astăzi a fost lansat proiectul de asistenţă tehnică pentru coordonarea reformei sectorului justiţiei din Republica Moldova. Acesta va fi implementat în următorii trei ani îşi propune să transforme sistemul judiciar.
Astăzi a fost lansat primul proiect ce va contribui la implementarea reformei justiţiei. Uniunea Europeană a oferit 2.2 milioane de euro pentru proiectul „Suport în coordonarea reformei în domeniul justiţiei în Republica Moldova“ care prevede facilitarea muncii actorilor implicaţi în procesul de reformare şi care oferă expertiză internaţională în planificare strategică, monitorizare, management financiar şi comunicare.
Banii fac parte dintr-un program de astistenţă de 10 milioane de euro pe care UE îi va oferi treptat, până în 2016, pentru implementarea reforma justiţiei. „Acest suport, va ajuta ministerul să-şi realizeze obiectivele. Vom beneficia de expertiză internaţională relevantă în domeniu. Experţii vor face analiza capacităţii tuturor instituţiilor din sectorul justiţiei implicate în reformă, vor propune schimbări, vor furniza expertiză pentru tot ce avem nevoie în perioada celor trei ani de zile“, a explicat Oleg Efrim, ministrul Jurstiţiei.
„Acest proiect este primul din seria celor patru pe care Comisia Europeană le va implementa în ţara noastră pentru a ne sprijini în procesul de reformare a justiţiei. Asistenţa tehnică nu este doar pentru ministerul Justiţiei, ci pentru toate instituţiile implicare în realizarea strategiei de reformare. Avem foarte mult de lucrat începând de la evaluarea necesităţilor de finanţare de la buget, dar şi de cheltuirea eficientă a banilor. Sunt sigur că la finalul proiectului vom avea instituţii capabile să-şi realizeze angajamentele“, a mai adăugat ministrul.
„Nu trebuie să reinventăm bicicleta“
Iurie Leancă premierul Republicii Moldova a menţionat că reforma justiţiei este iminentă