Cele mai mari bănci americane, Bank of America, JPMorgan şi Goldman Sachs, sunt atacate în justiţie, prima de către guvern pentru că a ascuns de clienţi adevărata dimensiune a riscurilor unor instrumente financiare complexe vândute în 2008, iar celelalte două de cumpărători de aluminiu pentru că au manipulat preţurile.
Bank of America (BoA), a doua bancă americană în funcţie de active, este acuzată în două procese separate deschise de Departamentul de Justiţie şi de Securities and Exchange Commission (SEC) că a înşelat investitorii, cărora le-a vândut în 2008, anul izbucnirii crizei financiare globale, instrumente financiare complexe bazate pe ipoteci de 850 milioane de dolari. Titlurile au fost emise în ianuarie şi februarie 2008, scrie The Wall Street Journal. Departamentul de Justiţie acuză instituţia că a ascuns investitorilor riscuri importante asociate cu ipotecile care garantau titlurile. Spre exemplu, banca nu a spus clienţilor că 22% dintre proprietarii locuinţelor erau angajaţi ai propriei afaceri, iar 70% dintre ei nu aveau veniturile validate de bancă.
„BoA, în cunoştinţă de cauză şi cu intenţie, a indus în eroare investitorii cu privire la calitatea şi siguranţa investiţiilor lor“, se arată în actul de acuzare.
De asemenea, BoA nu a respectat propriile standarde când a vândut creditele. În total, mai mult de 40% din cele 1.191 ipoteci nu îndeplineau standardele băncii. Guvernul susţine, totodată, că banca nu i-a informat pe investitori că 70% dintre credite veneau de la brokeri de ipoteci terţi.
BoA a vândut titlurile incriminate unui număr de cinci investitori, printre care Banca Federală pentru Credite pentru Locuinţe din San Francisco şi banca Wachovia, ulterior achiziţionată de Wells Fargo. Majoritatea instrumentelor financiare au primit ratinguri de top.
„Tu să-ţi ţii ideile pentru tine“ când procesezi cere