Două din cele cinci persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale erau vârstnici trecuţi de 70 de ani. Toate problemele s-au înregistrat la coborâre, din cauza oboselii şi a echipamentului neadecvat.
Sărbătoarea religioasă Schimbarea la Faţă a Domnului, şi hramul schitului de pe Ceahlău au fost şi în acest an prilej pentru sute de credincioşi să urce muntele. Dis de dimineaţă, oamenii locului, dar şi pelerini din judeţele Moldovei au pornit pe trasee, chiar dacă, mulţi aveau vârste înaintate.
La sluja religioasă oficiată la schitul din vârful masivului de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au ajuns aproape 500 de credincioşi. La coborâre, epuizarea fizică şi lipsa de antrenament au dus la producerea unor accidente, ori au generat probleme medicale pentru cel puţin cinci persoane.
Astfel, o femeie de 52 de ani, profesoară în Bârlad, a căzut în zona platoului Dochia şi a suferit fracturi cu deplasare la picior. Ea a solicitat intervenţia Salvamont care a transportat-o cu targa până la Ambulanţă.
Alte două persoane, un bâtrân de 84 de ani, şi o femeie de 76 de ani, din Valea Lupului, Iaşi, au acuzat probleme medicale şi au cerut intervenţia salvatorilor montani.
“Bătrânul avea tensiune 22 cu 12, iar femeia de 76 de ani avea probabil o problemă renală, după cum i se umflaseră picioarele. Toate cazurile s-au petrecut între ora 16.30 şi 18.00. A mai fost un caz la care nu am ajuns, în zona Duruitoarea, unde un bărbat suferise o luxaţie la genunchi. Oamenii sunt neantrenaţi şi prost echipaţi. Au venit cu pantofi, cu papuci, or’ muntele e solicitant şi nu poate fi urcat oricum”, a spus Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Pe seară, în jurul orei 21.30, un grup de 7 persoane din Botoşani au cerut intervenţia salvatorilor montani după ce se rătăciseră din cauza întunericului.
Ci