Spitalele mustesc de pacienţi, dar sunt prea puţini angajaţi care să îi îngrijească. În unităţile medicale există aparatură modernă, însă profesioniştii din sistem iau calea strinătăţii, pentru că aici, în România, sunt prea prost plătiţi. Acestea sunt principalele motive pentru care cadrele medicale au hotărât ca în această toamnă să dea startul protestelor.
În spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca activitatea este intensă. Toate paturile spitalului sunt ocupate, dar, din păcate, la fel ca în toate spitalele din România, asistentele şi infirmierele sunt prea puţine. 40 lipsesc din schema de personal, numai aici, iar acum medicii şi-au pus toate speranţele în faptul că, odată cu deblocarea posturilor, se vor mai face angajări.
"Vom reuşi să angajăm personal care să asigure măcar minimul necesar de care avem nevoie MUSCĂ în special posturi de îngrijitor, infirmier,asistent medical, persoalul cu studii superioare este acoperit în integralitate", a spus Ioan Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj.
Medicul Maria Bizo lucrează ca radiolog de 37 de ani, dar reprezintă şi interesele personalului sanitar. De câţiva ani îşi desfăşoară activitatea în Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj şi vede zilnic cum o asistentă îngrijeşte de trei ori mai mulţi bolnavi decât ar trebui în mod normal.
Din toamnă, atât medicii, cât şi celelalte categorii de cadre medicale sunt hotărâte să iasă în stradă. Sunt cu toţii nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului sanitar. Medicii rezidenţi cer dublarea salariilor, în condiţiile în care leafa acestora variază între 900 şi 1400 de lei. În plus, lor nu li se plătesc nici gărzile, aşa cum se înbtâmplă în cazul medicilor.
"Rezidenţii nu fac gărzi plătite, deci practic salariul rezidentului este între aceste limite şi sigur că reprezintă nişte salarii care nu reuşesc să acopere cheltui