Veniturile CFR SA au crescut cu 3,5% în primul semestru, la 1,16 miliarde lei, în condiţiile în care traficul pe reţea a înregistrat o scădere de circa 5% în acest interval, au anunţat miercuri reprezentanţii administratorului reţelei feroviare publice.
În prezent, pe reţeaua feroviara CFR activează 25 de operatori de transport feroviar (21 de marfă şi 4 de călători). Pentru accesul pe infrastructura feroviară publică, operatorii feroviari plătesc tariful de utilizare a infrastructurii (TUI), iar pentru serviciile şi facilităţile solicitate pe infrastructura feroviară privată plătesc chirii sau tarife, după caz.
"Există o îmbunătăţire a rezultatelor operaţionale, în condiţiile în care, în contextul crizei europene, şi la noi există o tendinţă accentuată, începând din anul 2008, de scădere a traficului de călători şi marfă. Astea sunt condiţiile, până la urmă CFR SA este administratorul unei infrastructuri pe care o pune la dispoziţie operatorilor de marfă şi călători. Există o scădere de circa 5% a traficului pe reţea, medie între călători şi marfă, iar pe rezultatele operaţionale, financiare, avem o creştere a veniturilor totale cu 3,5%", a declarat miercuri directorul general al CFR SA, George Micu.
Veniturile totale ale companiei au crescut cu 3,5% în primul semestru, la 1,16 miliarde lei, iar cele din exploatare au avansat cu 7,2%, la 890 milioane lei. Profitul EBITDA al companiei s-a majorat cu 36% în perioada analizată, la 178,5 milioane lei.
De asemenea, volumul arieratelor companiei a scăzut cu 50% în perioada de referinţă, la 1,06 miliarde lei, iar cel al creanţelor a crescut cu 5,2%, la 1,4 miliarde lei.
"Din punctul de vedere al rezultatelor operaţionale, nu sunt nişte minuni ceea ce s-a întâmplat, dar totuşi rezultatele arată că se poate îmbunătăţi în mod substanţial eficienţa utilizării infrastructurii feroviare