Toate stocurile neozeelandeze de lapte praf susceptibile că ar fi contaminate cu o bacterie potenţial mortală au fost retrase de la vânzare, a anunţat miercuri preşedintele-director general al grupului de lactate Fonterea.
"Toate stocurile au fost recuperate, totul a fost retras de la vânzare. Se află în depozite şi nu mai există aproape niciun risc pentru consumatori", a declarat Theo Spierings pentru presă.
Cooperativa, care reuneşte aproximativ 13.000 de agricultori, a dezvăluit la sfârşitul săptămânii că trei loturi de zer utilizate la producerea laptelui parf şi unor băuturi pentru sportivi conţineau o bacterie putând cauza botulism, o intoxicaţie susceptibilă să provoace paralizia şi chiar moartea. Pentru moment nu a fost înregistrată vreo victimă.
Mai multe ţări, inclusiv China, Singapore, Malaysia, Rusia şi Arabia Saudită au adoptat rapid măsuri pentru ca loturile de produse lactate conţinând bacteria să fie retrase de la vânzare.
Noua Zeelandă, în ale cărei exporturi produsele lactate deţin un sfert ca pondere, a trimis marţi agenţi guvernamentali la instalaţiile Fonterra din Noua Zeelandă şi Australia cu scopul de a ajuta firma să gestioneze această criză.
Cazul a fost dezvăluit săptămâna trecută, dar vizează o cantaminare datând din mai 2012 şi a fost provocat de tuburi prost spălate la o instalaţie neozeelandeză. Loturi de zer utilizate la fabricarea altor produse au fost, de asemenea, contaminate.
Fonterra este cel mai mare grup din Noua Zeelandă şi însumează, cu cei 15,4 miliarde de litri de lapte pe an, 89% din producţia de lapte a ţării. O bună parte a economiei neozeelandeze este orientată spre agricultură.
Spierings a efectuat luni o vizită în China, cu scopul de a prezenta scuze. Premierul John Key a anunţat că va face acelaşi lucru dacă va fi nevoie, subliniind importanţa pe care Fonterra o deţine în