-AA+A
Eleonora Cercavschi, cadru didactic din Transnistria, la Gledin: „Ne simţim ca acasă şi altfel nici nu poate să fie, pentru că suntem într-adevăr acasă” foto Mesagerul de BNMarţi seară a sosit la Centrul Cultural Sfântul Pahomie de la Gledin un grup de copii şi profesori de la Şcoala de Arte Cojuşna, din raionul Străşeni al Republicii Moldova, alături de un grup de cadre didactice de la Asociaţia „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova, care sunt cazaţi în complexul cultural-ortodox din localitate, prin bunăvoinţa părintelui Ioan Titieni.
Cei 35 de oaspeţi au fost primiţi cu căldură de părintele Ioan Titieni, care le-a prezentat Centrul şi un scurt istoric al locului, vorbindu-le despre Sfântul Pahomie, credinţa ortodoxă, despre sat şi credincioşii de aici.
Eleonora Cercavschi, directorul Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol, Transnistria, ne-a declarat: „Suntem aici un grup de elevi şi cadre didactice din zona transnistreană a Republicii Moldova, din cele opt şcoli româneşti care au rămas în stânga Nistrului. Am venit aici la invitaţia Asociaţiei Astra şi, după cum vedeţi, suntem găzduiţi la parohia Gledin. Suntem pentru prima dată aici şi ne-am făcut impresii foarte bune şi foarte plăcute. Am avut un traseu foarte frumos, ca în poveşti, şi am fost bine primiţi de preotul de aici. Ne simţim foarte bine, ne simţim ca acasă şi altfel nici nu poate să fie, pentru că suntem într-adevăr acasă. Suntem toţi români, vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi obiceiuri şi cred că până la urmă avem şi acelaşi Dumnezeu, care ne ocroteşte pe noi, românii, având poate o soartă mai grea decât altcineva. Acum vorbesc în numele românilor din Transnistria. Se ştie prin ce lupte am trecut şi continuă să treacă românii din Transnistria. Luptăm pentru existenţă, pentru păstrarea limbii române şi ne bucură că nu suntem singu