Doua Camere de Comert si Industrie din tara au transmis, la solicitarea uelive.ro, comentarii si sugestii pe marginea documentul de lucru – draft al Acordului de Parteneriat, publicat la inceputul lunii iunie de Ministerul Fondurilor Europene. “Lipseste ca obiectiv clar legatura intre sistemul de educatie- cercetarea- mediul economic si prin aceasta deja va fi creata o disfunctiune desi, la pag 56 a draftului Acordului de parteneriat este amintit faptul ca suportul financiar va fi alocat catre cele mai bune unitati de educatie si cercetare” (Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud).
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea a transmis un punct de vedere pe documentul amintit - mesajul integral poate fi citit aici.
CCI Bistrita-Nasaud a transmis o analiza, cu observatii si propuneri, pe obiectivele tematice abordate in document.
Exemplu:
"Obiectivul tematic 1 - Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii (pagina 54)
- Asigurarea de 1% din PIB pentru cheltuielile publice pentru CDI, împreuna cu un aport privat de 1% din PIB;
- A ajunge la media europeana în ceea ce priveste resursele umane în cercetare §orul de dezvoltare;
- Deschiderea accesului la infrastructurile competitive;
- Concentrarea formarii cercetator în jurul domeniile prioritare;
- Deschiderea pietei muncii de cercetare la nivel international.
Conform documentului Pozitia serviciilor Comisiei cu privire la dezvoltarea unui Acord de Parteneriat si a unor programe in Romania in perioada 2014-2020 – “sprijinul pentru cercetare ti dezvoltare este în mare masura ineficient, cu un sistem de cercetare si inovare fragmentat, prioritati insuficient bazate pe cerere, conexiuni internationale slabe, resurse publice limitate distribuite unui numar mare de executanti de cercetare cu performante ineg