Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România şi a creşterii semnificative a creditelor neperformante, piaţa imobiliară şi-a continuat trendul descendent, însă mai atenuat decât în perioada 2009 – 2010, se arată în cel mai recent studiu realizat de compania de evaluare Darian.
Dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor și de 25% pe an în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2%, arată evoluţia indicelui Darian, singurul care se bazează pe preţurile de tranzacţionare şi nu pe preţul cerut de cumpărători.
Pe primul loc în clasamentul prețurilor la apartamentele vechi se situează și de această dată Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situându-se Timișoara cu 865 eur/mp. Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%.
De cealaltă parte, prețurile apartamentelor noi la nivelul întregii țări au înregistrat o scădere ușor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, prețul mediu fiind de aproximativ 1.140 eur/mp (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 eur/mp), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.
"Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. P