Proiectul Primăriei Cluj-Napoca, Bike Sharing, este încă în derulare, deşi iniţial termenul avansat de finalizare era vara acestui an. Noul termen este sfârşitul anului. Până când în Cluj-Napoca vor exista piste de biciclete suficiente şi amenajate corespunzător, bicicliştii sunt nevoiţi să circule pe trotuare sau pe carosabil, riscând să fie accidentaţi de maşini sau să accidenteze ei pietoni.
Lipsa pistelor pentru biciclete sau proasta amenjare a celor existente este cauză sigură de accidente pentru cei care au curajul să meargă cu bicicleta. Cel mai recent caz al unui biciclist care a ajuns în spital a avut loc vineri. Cristian Titan spune că s-a ales cu cinci copci în barbă şi un os fracturat în ureche în urma accidentului de bicicletă de pe Calea Turzii. „Mi-e frică să circul pe şosea aşa că am mers pe trotuar, dar a ieşit o maşină care a blocat trotuarul. Aveam casca, circulam cu viteză mică, şi totuşi am cinci copci în barbă şi un os fracturat în ureche. Am petrecut toată ziua de vineri la UPU - ORL, neurochirurgie, maxilofaciale”, afirmă Cristian Titan.
Un alt clujean declară că în fiecare zi se expune riscului de a fi accidentat de maşini din cauza organizării necorespunzătoare a pistelor pentru biciclete. „Eu folosesc bicicleta zilnic în drumul meu de acasă spre serviciu şi drumul cel mai scurt şi plăcut trece şi pe lângă hotel Napoca. Problema apare în intersecţia din faţa hotelului pentru că de cele mai multe ori şoferii nu acordă prioritate şi bicicliştilor. Fiindcă s-a repetat de prea multe ori să fiu la un pas de moarte şi pentru că înţeleg că nu este în plan construirea de piste de biciclete, aş propune măcar semaforizarea intersecţiei, astfel încât să nu existe acest pericol pentru biciclişti”, spune Radu Jiga, într-o sesizare adresată Primăriei Cluj-Napoca.
Pistele actuale, înguste şi fără continuitate
În momentul de faţă, pistel