BNR a redus uşor prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,2% la 3,1%, respectiv în intervalul ţintit pentru acest de banca centrală, de 2,5% plus/minus un punct procentual, a anunţat astăzi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Inflaţia s-a menţinut în trimestrul al doilea în afara intervalului ţintă, din cauza şocurilor pe partea de ofertă din trimestrele anterioare, dar va reveni puternic pe scădere în perioada următoare, a mai spus guvernatorul.
Mugur Isărescu suţine în acest moment o conferinţă de presă la sediul BNR în care prezintă raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Urmăriţi live text pe www.zf.ro
În T2 rata anuală a inflaţiei a rămas în afara ţintei, nivel relativ înalt din cauza şocurilor de ofertă din trimestrele anterioare, din scumpirea energiei. Pe măsură ce se mişcă scala dispar efectele negative şi impactul asupra inflaţiei.
Inflaţia va reveni puternic în jos în urmatoarea perioadă. Inflaţia Core 2 ajustat s-a dus în jos, şi-a menţinut tendinţa descendentă.
Inflaţia a crescut puţin în luna iunie, creşterea fiind accidentală, legată de mişcările de curs şi creşterea preţurilor la servicii. Mărfurile alimentare au avut o tendinţă descendentă.
Pe ansamblu, componentele exogene care nu au generat presiuni inflaţioniste în trimestrul doi, presiunile la tutun şi băuturi alcoolice s-au temperat.
Două treimi din inflaţie au fost influenţe exogene, în afara capacoităţii de actiunr a politicii monetare.
Rămâne problema în ce măsura factorii care nu ii putem controla vor acţiona în perioada următoare.
Factorul principal care a tinut inflaţia sub control în ciuda şocurilor l-a constituit cererrea de consum şi deviaţia PIB, avem deviaţie PIB negativă în continuare.
Există un risc de abatere în jos a preţurilor faţă de prognoza noastră, datorită dinamicii preţurilor alimentare, in