Organismul care colectează de la televiziuni drepturile de autor ce le revin compozitorilor avantajează Antena 1, în dauna concurenței și, evident, a compozitorilor. Așa, subțire, cam cu un milion de lei pe an. Prietenii știu de ce, chiar dacă nu beau, neapărat, bere.
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Asociația pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) este organismul de gestiune colectivă (OGC) care colectează bani de la televiziuni și-i împart apoi compozitorilor, după ce-și oprește un procentaj de 15%. Mai exact, televiziunile sunt obligate prin lege să plătească pentru orice bucată muzicală pe care o difuzează, inclusiv cele din generice sau reclame. UCMR-ADA monitorizează ponderea difuzării de muzică, tot ea verifică dacă ponderea declarată de televiziuni e reală și tot ea încasează banii, pe care-i dă mai departe compozitorilor. Deși e vorba despre foarte mulți bani, sumele colectate de la televiziuni sunt secrete. Dar noi, pentru că avem (câte) trei ouă, avem și cifrele.
Să dăm câteva numere
Cifrele arată că, cel puțin în perioada 2009-2012, UCMR-ADA a încasat de la Antena 1 o sumă anuală de două sau chiar de trei ori mai mică decât de la concurentul principal, Pro TV. Cine se uită, măcar din când în când, la TV știe că programele celor două televiziuni sunt similare, difuzează cam aceleași lucruri, ba chiar Antena 1 devine adesea ridicolă în încercarea de a copia Pro TV-ul, pentru că-i iese mereu prost. Amândouă difuzează aceeași muzică, aceiași artiști, au aceleași reclame, în aceeași cantitate. Cu toate astea, în 2009, Antena 1 a plătit către UCMR-ADA 1,5 milioane de lei, în timp ce Pro TV a achitat 4,9 milioane de lei. Bani care ar fi trebuit să ajungă la compozitori, dar despre cum nu au ajuns ei acolo o să vorbim mai târziu. În 2010, Antena 1 a plătit 1,1 milioane de lei, Pro TV 3,5 milioane. Mai departe, în 2011, Antena 1 a