Creşterea taxelor de studiu, bursele sociale mici, precum şi faptul că jumătate din studenţii români abandonează facultatea din diverse motive i-a determinat pe reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti să iasă în stradă. Mai precis, aproximativ 200 de tineri, membri ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îşi vor manifesta miercuri nemulţumirea faţă de finanţarea necorespunzătoare a educaţiei, printr-un protest.
Reuniţi la Timişoara, în cadrul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), studenţii au dezbătut problemele cu care se confruntă, aducând în discuţie necesitatea creşterii finanţării educaţiei.
„Deja simţim consecinţele acestui fapt şi vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, şi cum deosebit de mulţi studenţi nu ajung sau renunţă la facultate din cauză că nu au suficienţi bani pentru a-şi termina studiile. Este crucial ca educaţia să fie tratată ca prioritate naţională de către decidenţi, să existe o responsabilitate reală faţă de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilităţii cu care aceştia tratează educaţia îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educaţie prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale”, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.
Potrivit unui comunicat de presă, o primă nemulţumire a studenţilor o reprezintă creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin. „În 50% dintre universităţile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani din cauza scăderii investiţiei statutului”, se arată în document.
Burse sociale de trei ori mai mici decât prevede legea
O altă nemulţumire e legată de faptul că bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea. „Valoarea cheltuielilor minime de cazare şi masă,