O parte dintre angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) care au primit, luni preavize, fiind astfel obligaţi să se prezinte la concurs pentru a ocupa locurile rămase în sistem, şi-au luat concedii medicale. Din informaţiile noastre, până ieri, nu mai puţin de 25 de persoane au anunţat că se află în incapacitate temporară de muncă, în condiţiile în care numărul posturilor desfiinţate nu este mai mare de o sută. Oamenii încearcă astfel să-şi prelungească perioada în care mai pot rămâne ca angajaţi în cadrul ANAF. Surse din cadrul instituţiei susţin însă că persoanele care au apelat la astfel de subterfugii nu sunt printre cele mai bine pregătite profesional, fiind vorba despre angajaţi care ştiu că dacă vor da un concurs au şanse mici de reuşită.
Contract de muncă prelungit cu ajutorul medicului
Conform Codului Muncii, un salariat nu poate fi concediat atâta timp cât se află în concediu medical. „Articolul nr. 60 din Legea 53/2003, republicată (Codul Muncii) dispune: concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificate medical conform legii”, spune Valentin Vanci, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Specialiştii în Dreptul Muncii susţin că în situaţia în care în perioada preavizului intervine o cauză de suspendare a contractului individual de muncă, respectiv incapacitatea temporară de muncă, aceasta atrage în mod corespunzător suspendarea termenului de preaviz.
Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad afirmă că este foarte greu de dovedit că un angajat a obţinut concediu medical în mod nejustificat. „Din punct de vedere medical, astăzi poate să fie o situaţie, mâine poate să intervină o altă situaţie, pacientul poate să nu mai prezinte simptomele din prima zi. În general, în astfel de sit