Degeaba a venit prefectul în mijlocul lor şi le-a promis marea cu sarea. Muncitorii de la Mechel vor mai aştepta mult şi bine până ce îşi vor primi toate drepturile salariale. În urma protestului de săptâmâna trecută, când s-a blocat DN 72, salariaţii au reuşit să obţină doar jumătate din suma cuvenită. Pentru cealaltă jumătate stau la mâna AJOFM Dâmboviţa, care, potrivit sindicaliştilor, nu vrea să plătească.
„Avem promisiuni de la Ministerul Munci că dacă rectificarea bugetară va fi finalizată în această săptămână, vor veni banii pentru preavize şi pentru zilele de concediu, adică aproximativ 2.000 de lei de salariat, în medie. Unii au şi 3.000 şi 3.400. Asta înseamnă, din nefericire, jumătate din suma care ni s-ar cuveni. Sunt în continuare blocaţi în ceea ce priveşte salariile compensatorii. AJOFM refuză să le plătească”, a declarat Gabriel Banu, preşedintele Sindicatului Metalurgistul.
Munitorii vu promisiuni doar pentru 13 mililarde de lei vechi, din 30.
„Având în vedere că din Fondul de Garantare se pot plăti până la 6.400 de lei pentru un angajat, o parte din salariile compensatorii pentru salariaţi ar fi trebuit plătită din acest fond. Din nefericire, noi neavând contracte colective de muncă ci acorduri colective de muncă şi acte adiţionale la contractele individuale de muncă, AJOFM s-a ascuns în spatele art 10. din HG 1850, în care se spune că documentele care se depun pentru obţinerea banilor de la fonduld e garantare sunt sunt contractele colective, nu şi contractele individuale”, a mai spus Banu.
Aproximativ 650 de angajaţi ai Mechel şi Mechel Reparaţii şi-au pierdut locul de muncă în luna martie a acestui an, la scurt timp după preluarea de către firma Invest Nikarom, cu doar 52 de euro, a tuturor combinatelor deţinute de Mechel în România. Combinatul de la Târgovişte a revenit la vechea denumi