Pe canicula asta, nici o sticlă cu apă nu o ţii la soare, darămite alimente care se strică imediat. Şi cu toate astea, pieţele din Bucureşti sunt pline de comercianţi care îşi vând marfa sub cerul liber.
35 de grade Celsius. Temperatura la care poţi face plajă ca să prinzi un bronz frumos sau, de ce nu?, temperatura la care laptele, ouăle sau brânza se strică. Comercianţii nu ţin cont de asta şi le etalează la cădură fără nici o jenă.
Ba mai mult, vânzătorii ambulanţi merg cu sticlele de lapte prin soare şi caută oameni dispuşi ca să-l cumpere. Se întâmplă în Piaţa Obor, din Capitală, chiar sub nasul poliţiştilor. Un bărbat, venit tocmai din Ialomiţa, a încercat să ne convingă, ieri, că laptele lui e sănătos. "L-am adus azi dimineaţă din Coşăreni, de la mine de acasă. E bun, nu s-a stricat de la căldură", ne-a spus comerciantul, care vindea doi litri cu 5 lei. La câţiva metri depărtare, am dat de o gheretă unde se vindeau ouă.
Bărbatul s-a plimbat ore în şir prin soare, la Obor, cu sticlele ţinute în sacoşa de rafie
Nu erau ţinute în vitrina frigorifică, ci direct pe pervaz. La fel şi brânza, în vechea Hală Obor, unde nu exista are condiţionat. Asta în condiţiile în care alimentele lăsate la căldură ne pun sănătatea în pericol. Toate trebuie ţinute la temperatura din frigider, adică între 0 şi 4 grade, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Legumele îşi aşteaptă şi ele cumpărătorii tot pe arşiţă.
Legal, ouăle se vând din vitrine frigorifice, la o temperatură de cel mult 4 grade. Nu însă şi la Obor, unde sunt ţinute la geamul gheretei
În loc să o ţină la frigider, vânzătorii ţin brânza sus, pe tejghea, unde e la fel de cald ca afară
Legumele trebuie să stea la rece, cu toate astea se vând la soare
Cosmeticele se vând l