TIMIŞOARA. În jur de 200 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din întreaga țară își vor manifesta nemulțumirea miercuri, la Timișoara, față de finanțarea necorespunzătoare a educației! Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții vor afișa mesaje și se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile orașului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație.
Printre nemulțumirile studenților se numără:
- Creșterea taxelor de studiu și a taxelor de cămin! În 50% dintre universitățile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani datorită scăderii investiției statutului.
- Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea! Valoarea cheltuielilor minime de cazare și masă, estimată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior – CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel național este de 214 lei.
- Jumătate dintre studenții din România abandonează facultatea! Cele 2 motive mari care îi determină pe studenți să renunțe la facultate sunt fie alegerea neinformată/greșită a facultății, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma și finaliza cu succes.
Aceste concluzii privind care sunt nevoile studenților din România s-au dezbatut în cadrul workshop-urilor paralele desfășurate alături de experți în politici educaționale, în primele 3 zile ale Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), care se desfășoară în această perio