EY: Nu există două ţări cu acelaşi set de reguli, deşi autorităţile comunică mai intens
În România, reglementarea se face după modelul venituri/preţ maxim
Reglementarea în domeniul energiei şi gazelor nu este deloc uniformă la nivelul blocului comunitar european, diferenţele fiind vizibile, iar singurele tendinţe comune sunt determinate mai mult de deteriorarea economiei europene, decât de un efort de a omogeniza mediul legislativ.
"În Europa, nu există două ţări cu aceleaşi reglementări în sectorul energiei şi gazelor. În acelaşi timp, reglementările din acest domeniu sunt foarte complexe, făcând dificilă înţelegerea acestor pieţe. Diferenţelor de reglementare li se adaugă presiunea crescândă a autorităţilor pentru eficienţă mai mare şi scăderea costurilor, ca şi interferenţele politice, care pot conduce la lipsa de stabilitate a mediului de reglementare", se arată într-un studiu realizat de compania Ernst&Young.
Având în vedere că jucătorii din aceste pieţe sunt în căutare de informaţii comparative legate de riscul de reglementare şi de idei noi pentru eficientizare sau de date care să îi ajute să ia decizii informate de investiţie/dezinvestiţie ori de intrare pe pieţe noi/ieşire de pe pieţe existente, studiul EY - Mapping power and utilities regulation in Europe - oferă o imagine mai clară asupra reglementărilor din acest domeniu, ca instrument de benchmark pentru directorii financiari, managementul local şi autorităţile de reglementare din energie şi gaze. "Companiile din sectorul energiei electrice şi utilităţilor trebuie să monitorizeze constant riscurile care ţin de reglementare, pentru a anticipa consecinţele potenţial adverse ale schimbărilor legislative şi ale neimplementării anumitor reglementări emise", spune Lars Wiechen, director executiv şi lider al departamentului de Evaluare şi Modelare Financiară, EY România.
Stud