Cu toată că veniturile bugetului general consolidat au fost, în prima jumătate din 2013, cu 1,5 miliarde de euro sub ţinta asumată la începutul anului, Guvernul se laudă cu o evoluţie economică "superioară estimărilor iniţiale". Exporturile au avut cea mai semnificativă contribuţie la creşterea economică din primul semestru, în timp ce consumul intern, investiţiile şi agricultura au avut un impact negativ, reiese din Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2013, publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Pe partea de cheltuieli, Guvernul a tăiat de la investiţii şi de la fonduri europene pentru a se încadra în ţinta de deficit
În primele şase luni ale anului, veniturile bugetului general consolidat au fost de 97,5 miliarde de lei (circa 21,9 miliarde de euro, la un curs mediu de schimb de 4,45 lei/euro), respectiv 15,6% din PIB, în creştere cu 4,8% faţă de semestrul I din 2012, însă cu 6,5% mai reduse decât suma din programul executivului, de 104,3 miliarde de lei (23,4 miliarde de euro).
România a avut în prima parte a anului cea mai slabă evoluţie a veniturilor ca procent în PIB din UE, de 15,6%, evoluţie cu 0,2 puncte procentuale mai scăzută decât cea din primul semestru al anului trecut, când veniturile au reprezentat 15,8% din PIB.
Consumul, în scădere
"Cererea internă finală a contribuit negativ la creşterea produsului intern brut, consecinţă a scăderii cheltuielilor cu consumul privat cu 0,3%, a cheltuielilor cu consumul public cu 0,2% şi a formării brute de capital fix cu 5,4%", se arată în raportul Finanţelor.
În acelaşi timp, cheltuielile bugetului general consolidat au fost, în primele şase luni ale anului, cu 7,3 miliarde lei (1,6 miliarde de euro) mai scăzute decât cele din program. Totodată, acestea au fost cu 4,3% mai ridicate decât cele consemnate în prima parte a anului