În primele şase luni ale acestui an, preţurile au continuat să scadă, însă trendul descendent este mai atenuat
Dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat scăderi de 41% - cu diminuări şi de 25% la începutul crizei - în ultimul an scăderea a fost de 2%
Crivii (Darian): Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa nu este la fel de accentuată
Piaţa imobiliară din România şi-a continuat trendul descendent şi în acest an, însă acesta este mai atenuat decât în perioada 2009-2010. "Piaţa imobiliară îşi domoleşte scăderea şi tinde spre o stabilizare. Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România şi a creşterii semnificative a creditelor neperformante, piaţa imobiliară şi-a continuat trendul descendent, însă mai atenuat decât în perioada 2009 - 2010", se arată într-o analiză realizată de compania Darian.
Aşadar, dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2%.
Studiul "Analiza pieţei imobiliare" cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România luând în considerare preţurile de tranzacţionare.
Bucureşti: apartamente vechi - 959 euro/mp
Pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se situează şi de această dată Capitala, cu o medie de 959 euro pe metru pătrat, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 euro pe metru pătrat, pe locul trei situându-se Timişoara, cu 865 euro pe metru pătrat.
Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%.
Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai r