Perioada îndelungată în care canicula „a făcut legea“ în toată România a afectat serios și județul Arad, atât culturile agricole cât animalele scoase la pășunat. Situația din teren nu se prezintă bine deloc; are însă aspecte diferite, în funcție de zone.
Porumbul mai rezistă; încă
La Grăniceri, bunăoară, o comună în care terenurile arabile sunt lucrate şi cultivate în proporţie de 99% și în care sunt peste 12.800 de oi, primarul Claudiu Bătrânuț apreciază că „situația este grea, dar cultura porumbului nu e afectată iremediabil însă va scădea valoarea producției la hectar cu circa o treime. Dacă am fi avut irigații alta era situția, firește; nimeni n-ar fi avut nici o emoție“. Situația pășunilor este însă dificilă deoarece „chiar dacă nu avem probleme cu adăpatul animalelor – fiindcă sunt fântâni cu apă bună în zona pășunii, s-a deteriorat iarba și este tot mai puțină din cauza secetei“.
Și la Vinga culturile simt acut lipsa apei: atât porunbul cât și floarea-soarelui. Primarul Ioan Negrei – care are o bună experiență în domeniul agriculturii, ne spunea îngrijorat că „dacă se mai prelungește mai mult de o săptămână nu va fi bine, mai ales la producția de porumb; pentru că floarea-soarelui e mai rezistentă, totuși. Cât privește animalele scoase la pășunat, acestea au posibilitate de adăpare – existând adăpătoare la cele câteva fântâni care sunt pe pășune, însă acestea nu prea vor mai avea în curând ce să pască, iarba fiind din ce în ce mai uscată. Așteptăm cu speranță o ploaie bună cât mai curând, altfel…“ mărtusea edilul din Vinga.
Unde sunt irigațiile?
Foarte supărată este însă primărița din Semlac, Letiția Stoian. Ea consideră că neimplicarea celor ce răspund de instalațiile de irigații – care încă mai sunt în zonă, dar care sunt nefolosite datorită unor defecțiuni ce ar fi putut fi remediate – este strigătoare la cer și le pro