Regionalizarea devine incet, incet inca un proiect ratat al USL. Si asta pentru ca in forma propusa de Liviu Dragnea ea este dependenta de modificarea Constitutiei, pentru introducerea unui nou nivel administrativ teritorial pe langa cele existente.
Iar constitutia cel mai probabil va ajunge sa fie modificata abia anul viitor, cand va putea fi organizat referendum cu 30% cvorum de prezenta.
Un ochi rade, unul plange. Regionalizarea era necesara pana la intrarea in viitorul exercitiu financiar european pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene. Dar decat o regionalizare asa cum o gandeste Liviu Dragnea, mai bine lipsa.
Pentru ca aceasta formula nu facea decat sa introduca un nivel suplimentar de birocratie, de baronizare, de clientela. Peste judete, asezam caciula regiunilor, creand o patura subtire de superbaroni.
Tot proiectul a fost gandit pentru o cat mai avantajoasa reimpartire a zonelor de influenta politica. Atat si nimic mai mult. Asa ca nicio pierdere.
Culmea este ca regionalizarea poate fi facuta si maine, pe actuala Constitutie, dar nu in forma lui Liviu Dragnea. PSD se ascunde dupa legea fundamentala, asa cum s-a ascuns si PDL cand spunea ca nu poate reduce parlamentul la 300 de membri fara sa modifice Constitutia. Ba putea foarte bine, asa cum poate si USL sa regionalizeze foarte bine fara sa modifice Constitutia.
In articolul 3, Constitutia spune: "teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete". Nu spune cate judete, cate comune, cate orase. Asa ca daca vointa politica a USL ar fi fost sa faca regionalizare pentru debirocratizare, pentru descentralizare, pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene, nu doar pentru o suprabaronizare si suprafeudalizare, ar fi redesenat actualele judete, facand din 42, 9 sau 10.
Botezand regiun