Tânărul informatician şi inventator Ionuţ Budişteanu (19 ani) este onorat de trustul Intact, în campania "Români buni europeni"
■ Jurnalul Naţional: Noi, românii, nu prea ştim să ne apreciem valorile, atât timp cât ele sunt în viaţă. De ce crezi că nu ne onorăm oamenii valoroşi?
■ Ionuţ Budişteanu: Eu sunt născut pe 1 Decembrie, de ziua României, şi am păstrat o legătură foarte strânsă cu oamenii care au crezut în mine şi m-au susţinut în pregătirea mea. Când am luat premiul Gordon E. Moore (n.n. este vorba de marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair 2013, în valoare de 75.000 de dolari, cu invenţia sa, o maşină autonomă low-cost), foarte mulţi români s-au mobilizat şi chiar am reuşit să fac ceva pozitiv în această ţară. Primul ministru şi ministrul Educaţiei au creat, la sugestia mea, un program de 50 de burse de 15.000 de euro fiecare pentru 50 de viitori olimpici care vor să studieze şi să facă cercetare în România. Sunt foarte mândru de acest lucru, este doar un început şi cred că în România se poate face cercetare. Rezultatele mele nu au apărut peste noapte, în România am fost la peste 130 de concursuri, dar şi la 18 concursuri internaţionale. Am participat de 7 ori în America, în Mexic, Elveţia, Slovacia, Olanda, Turcia, Azerbaijan, Taiwan, Ucraina. Dimpotrivă, eu am fost susţinut tot timpul pentru rezultatele mele internaţionale.
■ Eşti onorat de vedetele trustului Intact, în campania "Români buni europeni". Avem nevoie de astfel de campanii?
■ Probabil campania dvs. a schimbat deja România, pentru că au conştientizat foarte mulţi români că schimbarea României stă în ei. Şi nu trebuie să aşteptăm pe cineva ca să schimbe România, pentru că avem mulţi oameni deosebiţi, cercetători, care împing ştiinţa mai departe.
■ Suntem noi, românii, buni europeni? Prin ce?
■ Bătălia economică forţează toate