Guvernul Statelor Unite a dat în judecată Bank of America, a doua mare bancă americană, acuzată că a fraudat investitorii într-o tranzacţie de 850 milioane de dolari cu valori mobiliare constituite din credite ipotecare.
Departamentul Justiţiei şi Comisia valorilor mobiliare (SEC) au intentat acţiuni separate în instanţa civilă a tribunalului federal din Carolina de Nord, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Guvernul SUA susţine că banca a informat greşit investitorii, subapreciind riscul asociat titlurilor vândute către aceştia în 2008.
Reprezentanţii Bank of America au afirmat că valoarea titlurilor vizate a scăzut putenic după prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputată băncii.
Într-o altă acţiune derulată recent în instanţele civile din SUA vizând tranzacţii cu credite ipotecare în perioada premergătoare crizei, banca elveţiană UBS a acceptat plata unei sancţiuni de 50 milioane de dolari pentru a stinge acuzaţiile aduse de SEC. Reprezentanţii Bank of America au declarat însă că va contesta acuzaţiile.
"Este vorba despre credite ipotecare de înaltă calitate, vândute către investitori sofisticaţi, care aveau acces la o plajă largă de informaţii. Vom demonstra toate acestea", a afirmat un purtător de cuvânt al instituţiei de credit.
Departamentul Justiţiei notează că numărul de credite ajunse în default după tranzacţia din 2008 este neobişnuit de ridicat şi nu poate fi justificat numai prin prăbuşirea pieţei imobiliare.
Guvernul SUA susţine că peste 40% din cele aproape 1.200 de credite ipotecare securitizate nu corespundeau standardelor interne ale Bank of America la vremea respectivă.
În plângere se mai arată că banca a exercitat presiuni puternice asupra angajaţilor pentru a-i determina să aprobe cât mai multe credite, fără să acorde atenţie riscurilor, relatează Mediafax.
Guvernul Statelor Unit