La cinci ani după declanşarea războiului ruso-georgian, în Georgia conflictul nu a fost uitat. Cu toate că armele au tăcut de multă vreme, stigmatele conflictului care nu a durat decât cinci zile sunt vizibile si astăzi, în particular în zonele care au fost împărţite între georgieni şi ruşi. Miercuri, ministrul georgian de Externe a acuzat Rusia că încalcă acordul de încetare a focului semnat în 2008 de Tbilisi şi Moscova, sub egida Uniunii Europene.
Georgia, învinsă usturător acum cinci ani, încercase de fapt pe vremea aceea să readucă pe drumul cel drept regiunea separatistă Osetia de Sud. Astăzi, această regiune este administrată de Rusia, ca de altfel 20% din micuţul teritoriu al Georgiei. Zone întregi aflate la frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia sunt acum divizate, o parte aparţine pro-ruşilor, cealaltă georgienilor.
Osetia de Sud era de fapt independentă încă din 1990, anul independenţei Georgiei, dar în regiune osetii convieţuiau adesea cu georgienii fără prea mari probleme. După ofensiva georgiană lansată în noaptea de 7 spre 8 august 2008, Rusia a ripostat printr-o operaţiune militară de anvergură, disproporţionată, spun şi astăzi mulţi observatori. După un conflict fulger de cinci zile, Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei - alt teritoriu separatist - şi şi-a instalat baze militare în cele două regiuni. Sate georgiene întregi au fost abandonate, iar casele au fost distruse sau arse. "Toţi cei care aveau unde să fugă să se refugieze au făcut-o", spune un locuitor citat de Agentia France Presse. Cei care nu au avut de ales, s-au refugiat în coloniile construite de autorităţile georgiene nu departe de graniţă.
Cinci ani după război, actualul ministru georgian al Reintegrării declară într-un interviu acordat AFP că "tentativa preşedintelui Mihail Saakashvili de a rezolva conflictul teritorial cu forţa a a