Românii au acces limitat la echipamente medicale de calitate. Aceasta este concluzia unui raport al organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Datele prezentate în raport arată încă o dată că România este la o distanţă considerabilă de alte ţări din Uniunea Europeană.
Raportul OMS mai arată că nemţii, francenzii, italienii şi spaniolii au acces la echipamente medicale importante cum ar fi RMN, tomografie computerizată sau radioterapie, fără să se treacă pe o listă de aşteptare, aşa cum se întâmplă în cazul românilor.
La noi în ţară, de exemplu, există un singur aparat de radioterapie, vital în tratarea cancerului, la fiecare milion de locuitori. De partea cealaltă, în Spania există 4 aparate de radioterapie la fiecare million de oameni, în timp ce în Marea Britanie există 6 astfel de aparate pentru fiecare million de posibili pacienţi.
”Aceste statistici sunt îngrijorătoare dacă ne gândim la rata ridicată a mortalităţii cauzată de cancer şi alte afecţiuni grave. Noi încercăm să facem o diferenţă şi ne ajutăm clienţii oferindu-le cea mai bună îngrijire medicală posibilă, dar şi posibilitatea de a detecta orice afecţiune în timp util. O asigurare privată cu acoperire internaţională oferă clienţilor noştri confortul de a şti că pot primi cel mai bun tratament oricând, în orice clinică doresc din Europa şi din lume”, a declarat Alida Coman, Coordonator de Marketing şi PR, MediHelp International.
România a înregistrat cifre scăzute şi la alte echipamente medicale vitale, în raport cu densitatea populaţiei, cum ar fi : RMN (2), Tomografie computerizată (5.49), Tomografie cu emitere de pozitroni (0.05), Cameră Gamma sau Medicină Nucleară (1.16)
Dintre ţările care conduc clasamentul fac parte Germania şi Franţa, unde densitatea tratamentelor cu radioterapie, de exemplu, este de 7 unităţi la un milion de locuitori.
Românii au acces limitat la