Un document pe care scrie mare ”confidenţial” circulă pe toate canalele : ce a trimis guvernul nostru ca draft al scrisorii de intenţie către FMI. Cum de la taxa pe nevastă la privatizarea CFR Marfă ne-am umplut zilele astea de zvonuri colportate de la cel mai înalt nivel şi entuziast preluate de presa de propagandă, care a ajuns să fie mai toată presa o să ofer pentru dvs azi o citire la rece a acestui document, a ce spune şi mai ales a ce nu spune.
Ce spune de fapt acordul cu FMI important, pe faţă sau mai puţin pe faţă ?
1. Că vom continua consolidarea fiscală şi o vom adînci conform acordurilor europene, astfel încît în teorie să putem la rigoare adera la euro, cum în mod impresionant tocmai a făcut Letonia, care a avut o criză economică mai severă ca a noastră. Aceasta e o ştire bună şi un anagajament pozitiv, dar cu consecinţe nefaste dacă performanţa guvernului nu creşte în zona de colectare de venituri, penru că déjà zone întinse sînt subfinanţate, şi o reducere şi mai mare a deficitului nu poate acomoda nici cheltuielile actuale, darămite salariile restante ale profesorilor sau alte cheltuieli. Am ajuns să ne bucurăm că nu am absorbit fonduri europene şi ne-au rămas la buget banii de cofinanţare, ceea ce spune multe despre capacitatea noastră de a genera noi resurse, în ciuda optimismului uşor hilar cu care debutează documentul ”Creşterea economică a căpătat avânt la începutul anului 2013, înregistrându-se o creştere a PIB-ului real de 0,6%”. După părerea mea, nu e nici un avînt, economia stagnează încă, noroc cu exportatorii, are sînt mai ales multinaţionale, intern nu mişcă nimic, de cînd am venit în ţară aud doar ştiri proaste.
2. Că nu avem mari idei noi cum să creştem veniturile; tăiem stimulentele ANAF, deşi acelea aveau un sens (să plăteşti un comision din încasare), şi punem accize pe produse de lux, ţin pumnii guvernului dar sinc