Declaraţia aparţine Mariei Kionig, preşedinta organizaţiei „Înţelegem autismul“, care susţine că autorităţile confundă boala cu schizofrenia, exact ca pe vremurile sovietice.
„În întreaga lume e demonstrat că nu există un remediu medicamentos împotriva autismului. Doar în Moldova, în orice instituţie medicală, sunt prescrise preparatele psihotrope, care provoacă dependenţă, la fel ca pe timpurile Uniunii Sovietice, atunci când autismul era confundat cu schizofrenia. Astfel, diagnosticarea în ţara noastră lasă de dorit“, a declarat Maria Kionig, preşedinta organizaţiei „Înţelegem autismul“, în cadrul unei conferinţe de presă.
Diagnosticarea şi tratamentul incorect al autismului, lipsa de specialişti calificaţi în domeniu, neacceptarea copiilor autişti de către societate şi implicarea insuficientă a statului sunt problemele cu care se confruntă zilnic atât persoanele bolnave de autism, cât şi familiile acestora.
Specialiştii din domeniu suţin că mulţi directori de grădiniţe refuze să-i ia pe picii cu autism. „Incluziunea socială a copiilor autişti este foarte importantă, dar societatea noastră încă nu este pregătită să îi accepte“, regretă Liuba Cojuhari, terapeut comportamental. În cazul a trei dintre cele zece familii, cu care lucrează în prezent organizaţia, au fost înregistrate refuzuri din partea directorilor de grădiniţe, „probabil pentru că nu ştiu cum să lucreze cu copiii cu necesităţi speciale“.
În cadrul organizaţiei „Înţelegem autismul“ activează cinci terapeuţi, iar serviciile prestate de către aceştia sunt contra plată. Astfel, pe teritoriul Capitalei costul unei ore de ajutor calificat variază între 100 şi 120 de lei, iar în afara oraşului între 30 şi 70 de lei per oră.
Daniela Pelin, stagiară