Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat că este tentat să ceară tuturor acţionarilor Bank of Cyprus să-l numească drept reprezentant la adunarea generală a acţionarilor, pentru a pune "în ordine lucrurile" din bancă.
Cipru a fost nevoit să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, şi să restructureze cea mai mare instituţie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponenţilor, pentru a obţine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro şi FMI.
Principala problemă a arhiepscopului pare să fie legată de implicarea băncii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situaţie pe care o consideră inacceptabilă, scrie publicaţia Cyprus Mail.
"Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrală, să decidă ce se va întâmpla la Bank of Cyprus. (...) Sunt tentat să cer tuturor acţionarilor să mă nominalizeze ca reprezentant, astfel încât să-mi fac apariţia la adunarea generală a acţionarilor pentru a pune lucrurile în ordine", a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.
Biserica Ortodoxă din Cipru este un acţionar important la Hellenic Bank, a treia mare instituţie de credit a ţării înaintea restructurării sectorului bancar, dar deţine acţiuni şi la Bank of Cyprus.
Acţionarii Bank of Cyprus vor fi consultaţi în curând pentru alegerea unui nou consiliu director şi a unui director general.
Totodată, arhiepiscopul a avertizat, fără să dezvăluie nume, că anumite persoane încearcă să preia controlul Bank of Cyprus.
Banca centrală a Ciprului discută noua structură a acţionariatului Bank of Cyprus cu părţile interesate. Cel mai mare pachet de acţiuni la bancă, de 18%, este deţinut de administratorul Cyprus Popular Bank, instituţie de credit închisă, ale cărei active bune au fost preluate de Bank of Cyprus