Incalzirea globala si distrugerea mantiei de gheata vesnica va antrena, intr-un viitor nu foarte indepartat, catastrofe economice si ecologice in regiunile estice ale Rusiei, avertizeaza expertii Universitatii Cambridge, care au studiat influenta schimbarilor climatice ale Terrei.
In opinia lor, gheturile vesnice pot disparea, in cel mai rau caz, pana in 2020 si, in cel mai fericit caz, pana in 2050, scrie agentia RIA Novosti. Acest fenomen va afecta in mod deosebit Rusia, avand in vedere ca o treime din teritoriul tarii este acoperit de gheata. Spre exemplu, in urmatorii ani isi va inceta exitenta satul Dudina, din regiunea Krasnoiarsk. In prezent, spun specialistii, multe case construite pe piloni se afla intr-o faza avansata de degradare, iar caile de acces si drumurile sunt inghitite de apele rezultate din topirea gheturilor.
Intr-un articol pe aceasta tema, cotidianul Novye izvestia mentiona, printre altele, ca in ultimii ani temperaturile din respectiva regiune au cunoscut o crestere anormala, ajungand la +25 de grade Celsius, ba chiar la +30 de grade. Or, precizeaza publicatia citand explicatiile expertilor, caldura nefireasca pentru aceasta zona determina surparea caselor si fisurarea cladirilor. Specialistii Academiei ruse au anuntat, pe de alta parte, ca zona de nord a fluviului Enisei a inceput sa se transforme intr-o mare mlastina. Situatia este deosebit de critica in regiunile unde exista turbarii.
Tragand un puternic semnal de alarma, specialistii, rusi si occidentali, atrag atentia ca drum de intoarcere nu mai exista deja: procesul de topire a gheturilor vesnice nu mai poate fi stopat. In plus, emisiile de gaze toxice in atmosferera provenite de la diferite intreprinderi nu va face decat sa creasca, agravand situatia.
Pericolul unor catastrofe ecologice este foarte mare, sustin cercetatorii. Problema este ca in man