Incepand din aceasta luna, romanii sunt obligati sa se prezinte in fata unui mediator inaintea unui proces. Ideea unor negocieri pentru evitarea aparitiei in instanta a fost stipulata in lege inca din februarie, insa pana acum ea reprezenta o optiune pentru persoanele aflate in conflict. Noutatea introdusa din aceasta luna este aceea ca vor fi aplicate amenzi in cazul in care se va sari peste etapa medierii. La nivelul judetului Maramures exista peste 50 de mediatori autorizati, care vor incerca sa reduca numarul persoanelor care ajung in instanta.
Reglementarile introduse in aceasta luna prevad clar ca inaintea prezentarii in instanta partile trebuie sa se intalneasca cu un mediator autorizat, pentru a incerca sa-si rezolve problemele pe cale amiabila. „ Legea prevede obligativitatea inatinte de introducerea in instanta a actiunilor - o faza premergatoare a acestui fapt, respectiv o invitatie la mediere . Partea trebuie sa se adreseze unui mediator autorizat“, a explicat, pentru eMaramures, avocatul Delia Mihalca.
Avocatul a mai spus ca partile implicate intr-un conflict sunt sunt obligate sa se informeze despre utilitatea si despre avantajele pe care le aduce medierea intr-un proces de orice gen si ca, in caz contrar, sunt pasibile de amenda.
Medierea se impune in cazul unor litigii in foarte multe domenii, incepand de la protectia consumatorilor si dreptul familiei , pana la spetele legate de toate proprietatile imobiliare si raporturile de vecinatate.
Se impune o astfel de negociere inclusiv in cazurile de malpraxis, in litigiile de munca, in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 de lei . Exceptie fac litigiile in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, actiunile referitoare la registrul comertului si cazurilor in care partile aleg sa recurga la alte proceduri p