Creditele în lei vor avea în curând dobânzi comparabile cu cele în valută, pentru că băncile nu mai au resurse în valută ca în trecut pentru a acorda împrumuturi în monedă străină, a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei. “Creditul în valută are şi un cost ascuns care declanşează clauze abuzive. Vom face tot posibilul să venim cu dobânzile la lei la nivelul celor în valută. Există un cost incert al riscului valutar. Costuri comparabile la lei cu cele în valută vom avea în curând pentru că resursele în valută ale băncilor nu mai au aceeaşi fluiditate ca în trecut”, a declarat Isărescu. Cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit, denunţate de zeci de mii de clienţi în ultimii ani, Isărescu spune că trebuie să existe o formulă standardizată în ceea ce priveşte deciziile instanţelor de judecată. El a reiterat ideea ca aceste litigii să fie judecate o instanţă superioară. “Nu suntem avocaţii băncilor, dar noi urmărim stabilitatea sistemului bancar.”
Dobânda de politică monetară a fost redusă luni de BNR la 4,5% pe an, în timp ce dobânda-cheie la euro este de 0,5% pe an. Indicatorul Robor la 3 luni, baza de calcul pentru creditele în lei, este de 4,14% pe an, în timp ce Eurobor la trei luni (indicatorul după care se calculează costul creditelor în euro este de 0,2% pe an.
Pentru ca dobânzile la creditele în lei să ajungă la nivelul celor în euro este nevoie ca indicatorul Robor să coboare cu circa două puncte procentuale, în condiţiile în care marjele de dobândă aplicate de bănci peste indicii de referinţă sunt uşor mai mici la lei decât la valută. Creditele în lei vor avea în curând dobânzi comparabile cu cele în valută, pentru că băncile nu mai au resurse în valută ca în trecut pentru a acorda împrumuturi în monedă străină, a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în conf