Prin voia lui, a lui Dumnezeu si a oamenilor simpli care muncesc pentru impozitele baronilor politici nesatui, Gorjul a devenit o mica perla turistica.
Acest mic colt de rai, prea putin exploatat inteligent de mai-marii locului, ofera inca resurse nebanuite. In ultimii ani, printr-un hei-rupism mai degraba haotic decat managerial, a explodat zona Ranca.
Statiunea rasarita pe creasta Parangului s-a umplut de vile si de hoteluri, au aparut partii de schii, atractii pe drumetiile din imprejurimi. Departe de a fi Mica Elvetie, asa cum si-a propus initial, destinatia incepe sa se impuna pe piata turistica interna ca un rival pentru Valea Prahovei si pentru alte bijuterii turistice romanesti.
In afara de Ranca, Gorjul mai are inca multe de oferit. Pasionatii de turism religios au la indemana salba de manastiri, in frunte cu mult-galonata Tismana (intemeiata de Sfantul Nicodim), urmata de Polovragi, Stramba, Lainici (plasata in adancimea pura a Defileului Jiului) sau Visina (reconstruita pe locul unde a fost ridicat vechiul lacas, atestat intr-un document din anul 1514, apartinand domnitorului Neagoe Basarab).
Dincolo de manastiri, raman vechile podoabe naturale care merita vizitate macar o data-n viata: Pestera Muierilor, Cheile Sohodolului, Valea Cernei (dupa unii, mult peste Valea Prahovei), Cheile Galbenului – Baia de Fier (zona unde si-a tras mosie premierul Ponta), Cheile Oltetului etc.
In ultimii ani, a crescut frumos sectorul de turism rural. Au aparut pensiuni accesibile in locuri binecuvantate de Dumnezeu, precum Tismana, Runcu, Novaci, Polovragi, Sacelu. Gasesti cazare chiar si la 30 de lei/noapte, in conditii bune, poti comanda mancare preparata cu produse din gospodariiile oamenilor, nu cu carne congelata sau de la supermarket, asa cum vad ca se intampla tot mai apasat in zona Branului.
Merita sa popositi o zi-doua in zona Run